Wednesday, October 28, 2009

Jom Belajar -NACE CP Tester

This week, I had to leave the family and stayed in KL for this course...this is part of my quest in self-improvement...belajar menambah ilmu especially this involves international certification in cathodic protection (CP) arena...
Dulu sebelum join MCI, I wondered what the hell is this CP...then my ex-supervisor who is the NACE CP specialist guide me in this field...he was so inspiring coz he is so damn good..

Hopefully, this will not be as bad as Coating course...I will post some photo hopefully later..tak sempat nak amik gambar, sibuk practise for the practical as there will be exam this coming Saturday..Semoga lulus lah hendaknya..

Friday, October 23, 2009

Shell EP Transition 2009_MOR

The most hot topic in da office now..Shell is going through another reorganization and restructuring and this time is major..abt 200++ jobs will be removed and VSS is now offered to those impacted staff..all due to the economic crisis..


Pelik betul Shell nih..oil price is now slowly going up, most companies have started hiring people but for us, the other way round!!


Coincidently, the time where the rounds are arranged clashes with my plan for Hajj trip...manalah nak carik CC cafe kat Mekah sana nak buat MOR application..hmmm, terpaksalah delegate...delegation yg paling susah di buat cause this involves your career!!


Hopefully we will not be impacted too much..some ppl told me that despite the bad news, we should also look at is as opportunity..opportunity utk mula kan new chapter in your life..hmmmm, maybe after all, you have been in your comfort zone for sooo loong....balik KL maybe???

Wednesday, October 14, 2009

Sakitnya Hati!!

Tgk title jer mmg sah ni sessi melepas perasaan...

Sehari-dua ni tension betul, semua di sebabkan oleh seorang insan bernama "maid" a.k.a. bibik

hai apa nak jadi?? Tup2 semalam call and bagitau dia tak jadi nak balik ker Miri because nak kahwin..aik!! Memang heran bin Ajaib betul, padahal a few days before call dia -katanya "InsyaAllah saya balik Miri, tgh tunggu sepupu balik sama"...

Terkilan ader, geram ader, Marah ader, Tipah tertipu!!

Memang golongan2 bibik ni takleh dipercayai betul!! Kita buat baik dgn dia, sampai masa ditipunya kita...yg geram tu kita dah dok berapa kali confirm and tanya betul ker dia nak balik ke sini..dgn selamba minta maaf camtu jer...

Yang sedih pulak, Khadijah dok meleleh ayaq mata bila aku beritahu yg dia in the future maybe kena duduk rumah orang (baby sitter) or nursery in case tak dpt cari maid baru...sedih betul bila dgr dia kata " Jaja tak nak duduk rumah orang, nak duduk rumah sendiri"..hish, payah..payah....

Dogaan!!!!.. Ya Allah aku reda atas cobaan ini..berilah hambaMu pertolongan...

Saturday, October 10, 2009

Thai Feast at KB (Brunei)

Sempena kedatangan mama ker Miri, we all bawak dia pi Brunei for Thai feast..so after attending raya open hse at noon time, we all cabut with our dearie Naza to Kuala Belait Brunei right after asar prayer..

Sampai2 jer, dah gelap dah so we rushed to the KB mosque for maghrib prayer...kat Brunei ni, almost semua masjid and surau are fully air-conditioned. Sejuk and nyaman jer masuk ker masjid...

Then, to the main course -makan2...punyalah kemaruk makan sampai tak sempat nak ambil gambar satu pun...my hubby ni memang takleh harap kalau bab2 amik gambar ni..padahal berangan konon2 nak take up photographing as hobby..hmmmm...akak jugaklah yg kena ingat!!
The waitress there dah hafal all our ordered menu..mesti ader air jagung and chicken pandan..(sorilah takder gambar)..tapi chicken pandan dia mmg special...sampai rumah, mom and me masih dok berbincang camner nak buat chicken pandan tu and what was the ingredients..


That nite, we all tidur dgn nyenyaknya cause everybody puas makan..

Wednesday, September 30, 2009

Mari Beraya!!



Gambar kanak2 ribena

Raya memang seronok..Raya memang Penat!!
Apa taknya, from 11 am to 11 pm, beraya dari rumah ker rumah..hamik kau! sampai tergolek2 di buatnya..nak buat cam ner, time ni jer lah yang senang sikit nak menziarah sanak saudara + rakan taulan..kalau tak raya, semuanya sibuk bekerja dan bersekolah...



This routine is a must for every family I guess..and since am married, we have double set of journeys that we need to serve to cater for both families...huish, penat beb..kesian kat my 2 twinkles, sampai demam di buatnya (fatique)..










Those Interesting and Odd Moments!!
I got to see/meet those faces yg lama dah tak jumpa..for example I got to meet my cousins (sepupu sepapat), high school friend yang dlm 15 tahun tak jumpa..she.......and.........
I got to meet my old *shh*..mula2 tu rasa pelik lak sebab kita jumpa muka and we were both with our respective loved ones, and the **ztt** part is when my beloved hubby boleh borak2 lagi dgn dia...

tapi akak ni memang seorang yang cool and those are all old stories yang masa zaman budak2 mentah lagi, so tak de lah apa2....ish my dearest hubby, jangan risau ye "Only You" and You are the One I Love!!

The Food!!




Raya dan makanan mmg takleh dipisahkan..sometimes I wonder how amazing is our stomach..bayangkan organ kita ni boleh menghadam berapa byk makanan yang pelbagai..kesian kat dia..dah kalau each hse ader those lovely food and dishes yg tak leh akak nak tolak dan those cendol and cakes and tidbits..Ya Allah, Dogaan!!







Haikal dgn makwe baru..suka betul dgn kakak ni..asyik nak berkepit jer..kecik2 lagi dah jadi kasanova!

The Finale!!

Kalau dah letih berjalan dan perut pun dah penuh, apa kesudahannya?




ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ

Friday, September 25, 2009

Demo Memasak bersama Chef Along

Cuti raya hari tu mmg byk kenangan manis...so tgk dari subject di atas, dah mmg boleh agak ni tentang masak memasak..actually recently aku ni kagum betul dgn kakak aku sorang ni..tak sangka dlm rilek2 camtu dia ni ader bakat memasak kuih..pulak tu kuih tradisional melayu...heheh, mcm makcik ni takder lah..malas betul nak try2 msk kuih..dok try asyik tak jadi..last2 hamik kau, beli jer lah senang...

so hari tu mood chef kita ni rajin lak, dia punyalah beria lepas balik pasar, siap2 kan bahan...dlm petang skt, kol 3pm, dia dah start pot pet kat dapur mom nak start masak kuih ni..aku tgh dok terkial2 pasang langsir ala2 cinderella kat ruang tamu..huish, sakit pinggang akak nooo..

dlm pada tu, aku dok tengok2 camner dia buat..brg2 kelengkapan kuih dia lengkap beb..siap dgn acuan kuih tu sekali, measuring jar, measuring spoon..jaki jer aku tengok!!

So, sambil dia buat kuih tu, aku pun snap 2-3 gambar..fuyoo, mmg terrer tol makcik ni buat kuih chara..skilled betul!! hehehheh, tak leh puji lebih2 nanti dia baca entry ni kembang semangkok!
hasilnya, tgk jer lah kat sini...tercapai kempunan hari tu nak makan kuih ni homemade..nampaknya kalau jadi lah plan kami sekeluarga for next year, terpaksalah aku beli brg2 kelengkapan ni..in case kot teringin lak nak rasa kuih ni nanti in the future..




Nyum..Nyum..

Wednesday, September 23, 2009

Eidul Fitri

Tahun ni genap kami beraya bagi tahun yang kelima sbg keluarga..dari seorang, berdua now kami berempat...anak 2 semakin membesar dan semakin bijak menyoal sana sini...so kami suami isteri terpaksa keep up or even become more proficient sblm lebih byk soalan2 mencabar keluar dai mulut petah my two twinkles...

Raya kali ni seronok sebab dapat cuti lama...sempat berpuasa bersama 2-2 keluarga dan beraya..tahun ni, me and hubby cuba plan baik2 supaya kedua-dua keluarga dan orang tua tak kecil hati..tapi penat gak sbb kena commute a few times...di tambah bibik ku cuti pulak..so suma kena buat sendiri...huhhhuuuuu

Rasa sangat bermakna bila dpt berkumpul dan merapatkan hubungan silaturrahim...bagi kami yang tinggal jauh..dapatlah catch up cerita2 yag kdg2 dah basi tapi sbb baru tahu...hehhehhee..dalam berziarah dan berjumpa sesama keluarga, saudara dan taulan, sesekali terlintas di fikirang, masih ader jugak beberapa element yg masih tak berubah..masih ada juga di takuk lama, langsung tiada perubahan...benarlah FirmanNya, hidayah yang Tuhan beri hanya pada sesiapa yang Dia kehendaki..kita sbg hambaNya, hanya boleh mengharap dah meminta semoga termasuk dlm golongan orang2 yang bertakwa..
Salam AidilFitri 1432 Hijrah.semoga jadi manusia yang lebih baik dan tawadduk dlm menuju kecemerlangan dunia akhirat..
Raya

pst: gambar raya sebelah mom tak sempat shot..coz kitorang balik raya ke-empat...


3 generation of Sanusi Family


Tuesday, September 22, 2009

Selamat Tinggal Ramadhan...

Sayu hati rasanya tatkala mendengar pengumuman raya mlm tu..tanda penghujung ramadhan mubarak yang sgt aku suka...tah kenapa semenjak dewasa, Ramadhan bulan yang sgt di tunggu-tunggu..waktu terasa bergerak sgt pantas, tapi bulan barakah ini sentiasa membawa kedamaian dlm hati, kerja pun terasa lebih produktif...betullah kata Nabi, perut yang penuh mengundang rasa malas...disebabkan itu, puasa adalah satu ibadah yg terbaik untuk menahan diri...





Tatkala orang lain bergumbira nak menyambut raya esoknya, aku rasa sgt sedih kerana ramadhan dah pergi meninggalkan kita semua..entah ader umur atau tidak utk kita berjumpa lagi tahun depan...InsyaAllah semuga Allah panjangkan umur org yg beriman dan semoga amalan puasa kita diterimaNya...

Sunday, September 20, 2009

Balik Kampung!!






Kami ni mmg kemaruk dah lama tak balik kampung, so since last year dah decided dgn hubby nak amik cuti panjang raya ni..masa ni bab pergi haji belum tahu lagi so plan mmg nak cuti sakan sbb leave carried forward from last year banyak...so awal2 hujung tahun last year dah dok book ticket utk raya tahun ni..and because of Air Asia policy, takleh nak tukar2 sbb kena bayor lagi...so teruskan ajerlah...cuti nak pi haji terpaksalah amik unpaid leave..isk..isk..


So, 11th Sep yg lepas dok sibuk dah naik flight balik awal..hhehe, bukan naik keretapi cam gambo atas ni, aper kelas..kita naik aeroplanelah (bak kata my 2 twinkles)..kol 12 lebih dan sampai dah LCCT...petang tu, tup tup dah sakan round bazaar Ramadhan kat Sg Buloh..this raya, it's my hubby's turn beraya rumah mak pak dia...member mmg gila pulun lah dok membeli air + makanan yg takleh jumpa kat miri, sampai kita terpaksa tarbiah kata "esok masih ada"..kalau tak abis suma makanan nak beli, tak ker membazir coz bukannya boleh makan..

Satu fenomena biasa kalau balik KL ialah 'jem'..mmg tahap gaban jem ketat..my hubby mulalah pot pet pot pet dlm keta..dia ni mmg jenis tak tahan jem..nasib baik keje kat miri, kalau kat KL, mahu hari2 nangis..tgk jer lah gambo kat bwh ni..sempat shot masa gi Jln TAR..




Waktu berbuka sama family mmg best especially for us yg jarang2 sekali dpt bersama keluarga dan adik beradik...at my mom's hse pulak lepas berbuka ader pulak adik ipar yg menyambut hari lahir..dah 25 tahun dah member tu..so, hari tu mmg special beb..mom buat nasi ayam TBG 134..huish, memang menjilat jari!! tak percaya anakku (Khadija) yang suka mkn ayam tu dah merasmikan nasi ayam mama..mmg tak posa betul budak ni..awal2 lagi dia dah erk! tanda kenyanglah tu..








Ni lah birthday girl (dah jadik mak orang pun)


My 2 twinkles yang over! (org lain punya birthday, dorang pun sama nak potong kek)



Muka2 baru lepas berbuka..

On Vacation..Will be Back!!

Memang tengah vacation, taking a long long break from work and Miri..at the time this note was written, suma orang sudah terbongkang tido except for me...begitu banyak entry yang nak update tapi maleh betul nak load gambar dari camera..nantilah..tunggu mood and kerajinan datang, baru best nak cite pasal puasa, raya dan mcm2 lagi...

tunggguuuuuuuu!!!!

Friday, August 28, 2009

Welding Workshop -PROJECT LINK

Last week, we had a blast at SMK Teknik Miri..after spending the whole day in the classroom workshop the day before, we headed to this school the next morning..
Seronok pulak pergi sekolah, teringat zaman muda2 dulu, tercangak2 tiap-tiap hari pergi sekolah..3 tahun lebih kat Miri tak pernah pun jejak kat Sek teknik ni..

Sampai2 jer, nampak budak2 dah mula sibuk angkut bangku panjang...tak lama lepas tu, cikgu cikgi pun mula sort out bebudak tu nak amik gambar dgn kitorang..bila aku perhati muka2 budak2 sekolah tajaan Shell Project Link ni, teringat kat adik aku si Bear..dia pun dulu sekolah teknik ni dlm bidang automatif....muka2 masing2 punyalah beria nak bergambar dgn abg2, kakak2, pakcik2 dari Shell SSB..hahahah...I can imagine they would berangan jugak nak jadi cam visitor2 yang dtg ker sekolah..so, kembang la kejap kita ni bagi inspirasi kat budak2 ni...Moga2 mereka akan jadi aset pada bangsa dan negara kelak..

So, lepah Pengetua dan ketua project Link Uncle George bagi ucapan, so kitorang pun bermula...ni gambar2 menarik dari session ni utk di kongsi bersama..byk yang kitorang belajar, walaupun benda2 basic..especially aku ni bukannya background MEchanical...



Bersinar lagi coverall merah tu..senang nak spot











Gadis2 Cili Merah SSB (tapi dlm tu ader yg mak orang pun ader)

Thursday, August 27, 2009

Kenangan Dari Offshore

Last week baru jer dapat some download photos and video dari kawan nyer camera..berjanggut lah mamat sorang ni nak upload photo tu sebab dia dok pergi cuti..

Stumbled across some really interesting photos and video..waktu nak ribut...lawa betul gambarnya tapi terselit rasa menggerunkan..Yelah, dlm terang sekelip mata awan berarak, mendung dan tetiba kilat memancar..terasa kerdil jer kita ni hambaNya di muka bumi yang Agung..Maha Berkuasa!!

So Enjoy below -kejadian Allah






video
Ni kat bawah some video -acara wajib yg perlu ditempuh setiap pengembara offshore setiap kali nak move from one point to another...kalau cuaca ok, senang jer, tapi bila ombak start swelling more than 2m, kepala pun boleh sewel..

video

Tuesday, August 18, 2009

Selingan Jap..

Got this from one of the blogs..and it really made me laugh especially the no 2 below..so just a sharing...


1. Tahukah anda?..Apabila kita membuang air kecil, badan kita akan menjadi sejuk kerana telah melepaskan haba melalui bahan kumuh. Jika kita mengencing orang lain, maka haba akan terlepas dari badan orang itu lalu kita akan dilempang olehnya.

2. Percayakah anda?..Wanita mengelipkan mata dua kali lebih kerap daripada lelaki dan jantung wanita juga berdegup lebih laju berbanding jantung lelaki. Tapi percayakah juga anda bahawa, lelaki selalu ada dua mata air dan jantung mereka juga berdegup dengan lebih laju jika diketahui oleh isteri.

3. Tahukah anda?..Manusia hanya menggunakan 10% daripada otaknya. Tetapi ini tidak bermakna baki 90% lagi perlu dibuang kerana jika dibuang sudah terbuktilah manusia itu dari jenis yang tidak ada otak!!.

Wednesday, August 12, 2009

Kursus Haji Intensif - Masjid At-Taqwa

Weekend yang lepas (1-2 Aug 09), we all suami isteri spend time kat masjid ni utk menghadiri kursus intensif haji..seram sejuk jer sbb aku mmg start from zero....walaupun kitorang jemaah haji standby, kitorang redah ajerlah buat preparation walaupun tak confirm pergi lagi..mudah mudahan Allah mudahkan segala urusan..dapatlah kami jadi tetamuNya tahun ni..

Actually Haji trip ni mmg tidak di sangka..bln Jun lepas dpt sms dari mama yg ader panggilan dari TH (Tbg haji)..bila difikirkan mmg tak bersedia, tapi bila difikirkan lagi entah bila ader peluang camni and semasa kita masih muda dan sihat inilah yang nak pergi..we can never predict what will happen in the future of course...so aku dan hubby gagahkan diri dan jwb yes lah..walaupun actual pergi haji takder dlm rancangan kami tahun ni..sekarang kami hanya mampu berdoa dan bertawakal semoga Allah memurahkan rezeki kami ke sana InsyaAllah....
So, dlm pukul 8 pagi kami dah sampai..anak2 kesian tinggal di rumah..masing2 sibuk tanya kenapa pergi kursus weekend ni..mereka menghantar kami ke depan pintu ..mata masing2 menggambarkan "why mama & ayah has to go??"...hehe, nampaknya boring lah diorang weekend ni..

sampai2 jer di perkarangan masjid, orang dah berkumpul..selang seminit, kami di panggil ke dewan kursus..masuk jer nampak 1-2 familiar faces..so happen that one of our friend pun dapat pergi tahun ni..alhamdulillah ader lah kawan..

The facilitator memang org muda..tapi cara dia mengendalikan kursus menarik sebab di selang seli dgn lawak yang relevant..there were also a few other session handled by other speakers with their own style..since all of the materials are new to us, so banyaklah soalan2 yg bersarang dan di utarakan...yang paling tak tahan bila mr hubby tak habis2 tanya soalan..hmm, balik2 laki aku..teringat masa kursus kawin dulu pun dia yg paling banyak tanya soalan2 sampai kita pulak yang malu..tapi bak kata orang malu bertanya sesat jalan pulak...hmm, takpelah yang, teruskan usaha murni tu ye..

Bila masuk bab practical, rasa seronok pulak..terbayang camner lah kalau dah betul2 kat sana..tapi terasa terik panas..tu pun sekejap jer berlatih tu..belum lagi kat Mekah yang mana the weather and scenario is totally challenging..Ya Allah give me strength..

Overall, banyak yang dapat di kutip, and ramai kawan baru jugak terjalin..byk2 jugak buku2 rujukan yang direkomenkan oleh kengkawan.. semoga ini jadi satu permulaan utk sebuah journey yang membawa ke arah ketakwaan insyaAllah...





Alamak..gotto stop for now..my anak bujang dah sibuk ajak tido..kang ader yang mengamuk jap lagi...till then..da!


Thursday, August 6, 2009

Offshore Trip - FINAL PART

26th Jul 2009.. hari ni kitorang sampai darat lebih kurang pukul 8am di KBH..mmg lapar betul sbb last makan kol 12.30am..mmg makan habis lah..nasib baik nasi panas..dlm pada tu OIM bising2 sambil bercerita yg dia risau giler ngan ladies crew..punyalah pakcik ni baik punya dok berdiri dkt boat landing area sampai semua org stressed out..sampai marine crew yg dok sambut org tu pun muka tensen org dok tenung dia buat kerja termasuklah captain boat sendiri..dek kerana weather yg sgt teruk dan forecast for the next day pun sgt teruk..pakcik kita ni bgtau yg kitorang ladies tak di benarkan keluar esok..hmm, apa susah jadi ni..talk abt gender discrimination..hahahhha..dia kata yg lelaki dia tak kisah..tapi yg pompuan ni dia takut lebih lagi..kang apa2 dia kena saman..actually OIM ni mmg jenis fatherly figure..dah 60+ beb..masih passionate pasal kerja..my friend si KCA nak fill in form nak tapau makanan utk esok pun dia tak bagi..lepas dia blah..kitorang dok berdekah2 ketawakan dia dan perihal dia mentensenkan semua orang kat boat n barge tadi.. so, apa2 hal pun kitorang prepare jer lah utk keluar esok..just go with the flow man..

27th Jul 2009

Awal2 lagi roomate kejut aku sambil teriak " Elizah, time for boat transfer"..buat aku ketawa pagi2 buta..dgn bergayanya kitorang siap2 ..sampai kantin nak breakfast and amik boarding pass nak naik boat OIM tegur..sorry ladies..you guys cannot go out today..I called the ppl kat tgh laut and dorang kata waves and wind are very strong..sudah..hancurlah plan nak sambung keje semalam.. So pk punya pk, last2 aku decided nak demob jerlah..kalau tunggu pun weather forecast makin teruk..plus aku punya flight balik pun the next day..melepas lah nak tgk SD kali ni..dah berapa kali delay SD ni..so, aku pun apa lagi balik bilik sambung tido..dlm kol 9am lebih..aku pun start packing brg2 and taxi sampai, aku pun cabut ker KK lepas mengadap OIM and pembantu kanan dia Mr Z.. Sampai KK aku check-in Le Meridian hotel...mmg not bad hotel ni, bilik dia cantik dan selesa..sampai lunch time, so aku bukaklah yg aku tapau dari KBH tadi..sayang beb makanan nak buang..patutnya bwk gi offshore tapau ni.. petang bermula perjalanan merayau ker Pasar Phillipines dan mall sekitarnya..kepala mmg masih goyang, tapi takderlah ku layan sgt.. sempatlah borong souvenir utk bwk balik raya nanti..gila tgk benda2 ni, tapi kena control skt..sbb berlambak dah koleksi..satu pun jarang pakai..hehehe




From my room..scenery waktu petang di KK..



Sayur2 segar dari ladang di KK




My dinner..last nite in KK, nasi goreng kampung cili padi





Mai2 jgn tak beli..


Segala mcm tok nenek accessories ader kat pasar ni..naik juling mata..





Pilih kak..pilih..












Bilik air hotel..besar weh!


Pemandangan dlm bilik hotel Le Meridien

Wednesday, August 5, 2009

Offshore Trip -PART 2

24th Jul 09
Punyelah bercinta nak update blog ni..tak sempat weh sbb masa tak cukup..asyik sibuk keje, anak, masak 3x..so, curi2 lah masa time anak dah tido..tu pun kalau aku tak tertidur skali..
This is entry for this offshore trip the 2nd..




Seawal pukul 4.45am dah bangun and bersiap including solat..kat KB ni Subuh masuk kol 4.50am..tapi mmg from 4.30 am onwards orang dah start bgn especially yang bilik share 4 org..kena tunggu turn mandi weh..nasib baik akak bilik 2 org dgn sorang lady engineer tough..minah ni kalau tgk dari belakang mmg cam jantan..nasib baik rambut panjang and muka cute tapi chubby....hehe, cam teddy bear..
Lepaih breakfast, maka bermulalah perjalanan cam hari smlm..naik bas gi jetty, naik boat pergi tgh laut..sambil layan2 perasaan + layan goyang2 dlm boat, aku terfikir macam mana lah crew2 operation yg hari2 dok melalui routine camni..kesian beb, keje berpuluh tahun badan mesti tahan lasak nak menempuh hidup camni..penat beb..kadang2 aku tgk jer crew2 yang dah tua cam rigger, technician, marine crew yang life kat laut..muka2 suma cam bapak aku...kesian dorang kena tiap2 melompat kadang2 nyabung nyawa kat tgh laut nak dapat duit..itulah dia kehidupan..dorang ni dah lah gaji daily wages..ader keje hari tu ader lah gaji...
Sampai jer Emerald, kitorang pun memulakan acara yg menjadi tontonan ramai..boat transfer..mmg ni one of the activity yg bahaya kerja offshore ni..bayangkanlah tersalah hemat, boleh mati terjatuh dlm laut or kena himpit in between the boat & sisi barge boat landing area..selisih nauzubillah..last time, my close friend lady hampir jatuh tapi nasib dia sempat berpaut kuat kat tali tu..kalau tidak tak tahulah..



selamat mendarat, aku pun headed for safety briefing and dapatkan T pass nak cross gangway..





Photo of the platform taken from the FCB..tepi tu barge


Ni lah rupanya cooler yg nak kena inspect..


Gambar dkt header section






Pemandangan waktu senja dkt jetty..lawa tuu..syahdu jer..


Ni lepak waktu pagi..nak landing


Inspector in action..ni suma abseillers..


Snap dari top deck..nampak barge bergoyang2..time ni wind speed around 20-30knott


So, lepas minum and briefing dari team lead, we all pun memulakan tugas..actually day 1 ni takder buat apa sgt..sebab cleaning activity belum start..hmm, hampeh jer dtg awal2..camner nak buat inspection kalau tak clean lagi..kat offshore ni, benda yang remeh mcm potable water pun boleh jadi issue....bayangkan nak dapat treated water susah..mana ader RO/desalination plan kat sini..dahlah unmanned platform..so mmg hidup ala kadar jer lah..so nak buat satu kerja simple, boleh jadi keje besar sbb planning and weather dependent..

petangnya lambat skt balik sbb OIM (big boss) turun laut....dia kecoh pasal SD preparation very messy..ni yg susah kalau organization byk dgt diff department..byk benor interfaces..

Petang nasib baik dorang dah start cleaning the HEx tubes and continue work sampai 12pm..baguihlah tu, lagi cepat kitorang boleh start inspection..

dlm perjalanan pulang sempat aku layan VCD cite thailand..cun hero dia..hari ni kitorang sampai darat kol 7pmlebih...penat akak!!








Muka2 yang keletihan & kelaparan..


25th July 2009



Routine pagi yg sama bermula..hari ni lepas cross gangway, kitorang pi survey camner progress cleaning..dapat tahu material baru boleh lift petang nanti..hmmm, sabar jer lah..sbb cleaning is not under us, so kitorang takder control on this..hmm, hari ni terpaksa lah buat activity lain..so aku pun pergilah follow up and check some lines yang aku tak sure dari P&ID..and ikut other UT team survey a few vessels..terpaksalah line tracing dgn satu kwn..kat sini takleh jln sorang2 mesti ader buddy system..

then ikutlah TUV surveyor tu buat visual check kat tubes yang dorang dah bukak..menarik gak and this surveyor very good..orang Myanmar..byk dia share ilmu dgn kita..

petang ni sbb OIM (big boss) tak turun laut so petang kitorang balik rileks skt..takder tension..boat transfer pun okay walaupun ader swelling skt..disebabkan boat kitorang ader problem tali tersangkut kat propeller, so kena balik dgn boat lain..nasib baik captain tu pandai manuever..dlm boat layan cite sinetron Indon..

26th Jul 2009

Hari ni aku ditugaskan utk menjaga sorang lady engineer(KCA) yg baru 1st time dtg offshore..the trip for her is for operational familiarization..hmmm, ni yg aku takut bwk budak baru sbb safety wise..takutlah dia tak biasa...bila aku tanya senang mabuk tak, dia pulak ckp dia kat mana2 pun mabuk, mabuk darat, udara..laut lagilah..aku sudah risau bila dgr..so aku pun suruh dia amik sea sick pill..kang dibuatnya terbelahak dlm boat kang susah pulak..satu boat pulak kang muntah2 berjangkit..hehehe


Alhamdullillah kitorang sampai ..tapi weather pulak dah start picking up..OIM ader turun pulak tu..dia muka punyalah serius sbb risau keselamatan suma crew..captain boat cuba lah nak manuever to approaching site, hmmm tak berjaya sbb swell kuat sgt camput angin kuat giler..nasib baik aku dok kat luar, kalau tak mahu pening kepala..cuba2 approach tak dapat..last2 sampai sejam lebih kitorang dok iddyling kat tgh2 cuba carik pot..finally dapat gak transfer although kuat lah goyang..hero mah (kata diorang)..aku +KCA ni mmg last one lah sbb OIM suruh lelaki yang pergi dulu..mulut aku mmg kumat kamit dok baca doa...lega bila budak KCA tu ok...sampai aku hand over dia kat team lead, and minum skt..tah naper dah camtu jadik lapar lak..


Sampai kat site, aku surveylah bila team nak buat inspection..cantek dorang kata boleh start petang sbb pagi nak load out and setup ni..pagi ni sempatlah witness abseiller check exhaust system..punyalah mega structure..tinggi tu..lelah aku dibuatnya naik turun tangga..

So, bila start jer IRIS activity, kita pun sama menyibuk kat situ..snap lah apa2 yg patut, lepas jer habis satu tube, buat the next one ..tup2 black-out..computer screen gelap jer..siasat2 lah rupanya power trip..ni mesti kes org deck bwh guna high voltage equipment ni..sudah!!


dipendekkan cerita, sampailah panggilan utk daily tripper nak balik..power trip problem masih belum selesai..so akak balik dululah..kang aku takder tempat nak tido pulak..petang ni nak buiat boat transfer punyalah lama..sampai beralih dari kanan ker kiri boat..
petang mmg terzzzz dlm boat.. letih beb..