Friday, August 28, 2009

Welding Workshop -PROJECT LINK

Last week, we had a blast at SMK Teknik Miri..after spending the whole day in the classroom workshop the day before, we headed to this school the next morning..
Seronok pulak pergi sekolah, teringat zaman muda2 dulu, tercangak2 tiap-tiap hari pergi sekolah..3 tahun lebih kat Miri tak pernah pun jejak kat Sek teknik ni..

Sampai2 jer, nampak budak2 dah mula sibuk angkut bangku panjang...tak lama lepas tu, cikgu cikgi pun mula sort out bebudak tu nak amik gambar dgn kitorang..bila aku perhati muka2 budak2 sekolah tajaan Shell Project Link ni, teringat kat adik aku si Bear..dia pun dulu sekolah teknik ni dlm bidang automatif....muka2 masing2 punyalah beria nak bergambar dgn abg2, kakak2, pakcik2 dari Shell SSB..hahahah...I can imagine they would berangan jugak nak jadi cam visitor2 yang dtg ker sekolah..so, kembang la kejap kita ni bagi inspirasi kat budak2 ni...Moga2 mereka akan jadi aset pada bangsa dan negara kelak..

So, lepah Pengetua dan ketua project Link Uncle George bagi ucapan, so kitorang pun bermula...ni gambar2 menarik dari session ni utk di kongsi bersama..byk yang kitorang belajar, walaupun benda2 basic..especially aku ni bukannya background MEchanical...



Bersinar lagi coverall merah tu..senang nak spot











Gadis2 Cili Merah SSB (tapi dlm tu ader yg mak orang pun ader)

Thursday, August 27, 2009

Kenangan Dari Offshore

Last week baru jer dapat some download photos and video dari kawan nyer camera..berjanggut lah mamat sorang ni nak upload photo tu sebab dia dok pergi cuti..

Stumbled across some really interesting photos and video..waktu nak ribut...lawa betul gambarnya tapi terselit rasa menggerunkan..Yelah, dlm terang sekelip mata awan berarak, mendung dan tetiba kilat memancar..terasa kerdil jer kita ni hambaNya di muka bumi yang Agung..Maha Berkuasa!!

So Enjoy below -kejadian Allah






video
Ni kat bawah some video -acara wajib yg perlu ditempuh setiap pengembara offshore setiap kali nak move from one point to another...kalau cuaca ok, senang jer, tapi bila ombak start swelling more than 2m, kepala pun boleh sewel..

video

Tuesday, August 18, 2009

Selingan Jap..

Got this from one of the blogs..and it really made me laugh especially the no 2 below..so just a sharing...


1. Tahukah anda?..Apabila kita membuang air kecil, badan kita akan menjadi sejuk kerana telah melepaskan haba melalui bahan kumuh. Jika kita mengencing orang lain, maka haba akan terlepas dari badan orang itu lalu kita akan dilempang olehnya.

2. Percayakah anda?..Wanita mengelipkan mata dua kali lebih kerap daripada lelaki dan jantung wanita juga berdegup lebih laju berbanding jantung lelaki. Tapi percayakah juga anda bahawa, lelaki selalu ada dua mata air dan jantung mereka juga berdegup dengan lebih laju jika diketahui oleh isteri.

3. Tahukah anda?..Manusia hanya menggunakan 10% daripada otaknya. Tetapi ini tidak bermakna baki 90% lagi perlu dibuang kerana jika dibuang sudah terbuktilah manusia itu dari jenis yang tidak ada otak!!.

Wednesday, August 12, 2009

Kursus Haji Intensif - Masjid At-Taqwa

Weekend yang lepas (1-2 Aug 09), we all suami isteri spend time kat masjid ni utk menghadiri kursus intensif haji..seram sejuk jer sbb aku mmg start from zero....walaupun kitorang jemaah haji standby, kitorang redah ajerlah buat preparation walaupun tak confirm pergi lagi..mudah mudahan Allah mudahkan segala urusan..dapatlah kami jadi tetamuNya tahun ni..

Actually Haji trip ni mmg tidak di sangka..bln Jun lepas dpt sms dari mama yg ader panggilan dari TH (Tbg haji)..bila difikirkan mmg tak bersedia, tapi bila difikirkan lagi entah bila ader peluang camni and semasa kita masih muda dan sihat inilah yang nak pergi..we can never predict what will happen in the future of course...so aku dan hubby gagahkan diri dan jwb yes lah..walaupun actual pergi haji takder dlm rancangan kami tahun ni..sekarang kami hanya mampu berdoa dan bertawakal semoga Allah memurahkan rezeki kami ke sana InsyaAllah....
So, dlm pukul 8 pagi kami dah sampai..anak2 kesian tinggal di rumah..masing2 sibuk tanya kenapa pergi kursus weekend ni..mereka menghantar kami ke depan pintu ..mata masing2 menggambarkan "why mama & ayah has to go??"...hehe, nampaknya boring lah diorang weekend ni..

sampai2 jer di perkarangan masjid, orang dah berkumpul..selang seminit, kami di panggil ke dewan kursus..masuk jer nampak 1-2 familiar faces..so happen that one of our friend pun dapat pergi tahun ni..alhamdulillah ader lah kawan..

The facilitator memang org muda..tapi cara dia mengendalikan kursus menarik sebab di selang seli dgn lawak yang relevant..there were also a few other session handled by other speakers with their own style..since all of the materials are new to us, so banyaklah soalan2 yg bersarang dan di utarakan...yang paling tak tahan bila mr hubby tak habis2 tanya soalan..hmm, balik2 laki aku..teringat masa kursus kawin dulu pun dia yg paling banyak tanya soalan2 sampai kita pulak yang malu..tapi bak kata orang malu bertanya sesat jalan pulak...hmm, takpelah yang, teruskan usaha murni tu ye..

Bila masuk bab practical, rasa seronok pulak..terbayang camner lah kalau dah betul2 kat sana..tapi terasa terik panas..tu pun sekejap jer berlatih tu..belum lagi kat Mekah yang mana the weather and scenario is totally challenging..Ya Allah give me strength..

Overall, banyak yang dapat di kutip, and ramai kawan baru jugak terjalin..byk2 jugak buku2 rujukan yang direkomenkan oleh kengkawan.. semoga ini jadi satu permulaan utk sebuah journey yang membawa ke arah ketakwaan insyaAllah...





Alamak..gotto stop for now..my anak bujang dah sibuk ajak tido..kang ader yang mengamuk jap lagi...till then..da!


Thursday, August 6, 2009

Offshore Trip - FINAL PART

26th Jul 2009.. hari ni kitorang sampai darat lebih kurang pukul 8am di KBH..mmg lapar betul sbb last makan kol 12.30am..mmg makan habis lah..nasib baik nasi panas..dlm pada tu OIM bising2 sambil bercerita yg dia risau giler ngan ladies crew..punyalah pakcik ni baik punya dok berdiri dkt boat landing area sampai semua org stressed out..sampai marine crew yg dok sambut org tu pun muka tensen org dok tenung dia buat kerja termasuklah captain boat sendiri..dek kerana weather yg sgt teruk dan forecast for the next day pun sgt teruk..pakcik kita ni bgtau yg kitorang ladies tak di benarkan keluar esok..hmm, apa susah jadi ni..talk abt gender discrimination..hahahhha..dia kata yg lelaki dia tak kisah..tapi yg pompuan ni dia takut lebih lagi..kang apa2 dia kena saman..actually OIM ni mmg jenis fatherly figure..dah 60+ beb..masih passionate pasal kerja..my friend si KCA nak fill in form nak tapau makanan utk esok pun dia tak bagi..lepas dia blah..kitorang dok berdekah2 ketawakan dia dan perihal dia mentensenkan semua orang kat boat n barge tadi.. so, apa2 hal pun kitorang prepare jer lah utk keluar esok..just go with the flow man..

27th Jul 2009

Awal2 lagi roomate kejut aku sambil teriak " Elizah, time for boat transfer"..buat aku ketawa pagi2 buta..dgn bergayanya kitorang siap2 ..sampai kantin nak breakfast and amik boarding pass nak naik boat OIM tegur..sorry ladies..you guys cannot go out today..I called the ppl kat tgh laut and dorang kata waves and wind are very strong..sudah..hancurlah plan nak sambung keje semalam.. So pk punya pk, last2 aku decided nak demob jerlah..kalau tunggu pun weather forecast makin teruk..plus aku punya flight balik pun the next day..melepas lah nak tgk SD kali ni..dah berapa kali delay SD ni..so, aku pun apa lagi balik bilik sambung tido..dlm kol 9am lebih..aku pun start packing brg2 and taxi sampai, aku pun cabut ker KK lepas mengadap OIM and pembantu kanan dia Mr Z.. Sampai KK aku check-in Le Meridian hotel...mmg not bad hotel ni, bilik dia cantik dan selesa..sampai lunch time, so aku bukaklah yg aku tapau dari KBH tadi..sayang beb makanan nak buang..patutnya bwk gi offshore tapau ni.. petang bermula perjalanan merayau ker Pasar Phillipines dan mall sekitarnya..kepala mmg masih goyang, tapi takderlah ku layan sgt.. sempatlah borong souvenir utk bwk balik raya nanti..gila tgk benda2 ni, tapi kena control skt..sbb berlambak dah koleksi..satu pun jarang pakai..hehehe




From my room..scenery waktu petang di KK..



Sayur2 segar dari ladang di KK




My dinner..last nite in KK, nasi goreng kampung cili padi





Mai2 jgn tak beli..


Segala mcm tok nenek accessories ader kat pasar ni..naik juling mata..





Pilih kak..pilih..












Bilik air hotel..besar weh!


Pemandangan dlm bilik hotel Le Meridien

Wednesday, August 5, 2009

Offshore Trip -PART 2

24th Jul 09
Punyelah bercinta nak update blog ni..tak sempat weh sbb masa tak cukup..asyik sibuk keje, anak, masak 3x..so, curi2 lah masa time anak dah tido..tu pun kalau aku tak tertidur skali..
This is entry for this offshore trip the 2nd..




Seawal pukul 4.45am dah bangun and bersiap including solat..kat KB ni Subuh masuk kol 4.50am..tapi mmg from 4.30 am onwards orang dah start bgn especially yang bilik share 4 org..kena tunggu turn mandi weh..nasib baik akak bilik 2 org dgn sorang lady engineer tough..minah ni kalau tgk dari belakang mmg cam jantan..nasib baik rambut panjang and muka cute tapi chubby....hehe, cam teddy bear..
Lepaih breakfast, maka bermulalah perjalanan cam hari smlm..naik bas gi jetty, naik boat pergi tgh laut..sambil layan2 perasaan + layan goyang2 dlm boat, aku terfikir macam mana lah crew2 operation yg hari2 dok melalui routine camni..kesian beb, keje berpuluh tahun badan mesti tahan lasak nak menempuh hidup camni..penat beb..kadang2 aku tgk jer crew2 yang dah tua cam rigger, technician, marine crew yang life kat laut..muka2 suma cam bapak aku...kesian dorang kena tiap2 melompat kadang2 nyabung nyawa kat tgh laut nak dapat duit..itulah dia kehidupan..dorang ni dah lah gaji daily wages..ader keje hari tu ader lah gaji...
Sampai jer Emerald, kitorang pun memulakan acara yg menjadi tontonan ramai..boat transfer..mmg ni one of the activity yg bahaya kerja offshore ni..bayangkanlah tersalah hemat, boleh mati terjatuh dlm laut or kena himpit in between the boat & sisi barge boat landing area..selisih nauzubillah..last time, my close friend lady hampir jatuh tapi nasib dia sempat berpaut kuat kat tali tu..kalau tidak tak tahulah..



selamat mendarat, aku pun headed for safety briefing and dapatkan T pass nak cross gangway..





Photo of the platform taken from the FCB..tepi tu barge


Ni lah rupanya cooler yg nak kena inspect..


Gambar dkt header section






Pemandangan waktu senja dkt jetty..lawa tuu..syahdu jer..


Ni lepak waktu pagi..nak landing


Inspector in action..ni suma abseillers..


Snap dari top deck..nampak barge bergoyang2..time ni wind speed around 20-30knott


So, lepas minum and briefing dari team lead, we all pun memulakan tugas..actually day 1 ni takder buat apa sgt..sebab cleaning activity belum start..hmm, hampeh jer dtg awal2..camner nak buat inspection kalau tak clean lagi..kat offshore ni, benda yang remeh mcm potable water pun boleh jadi issue....bayangkan nak dapat treated water susah..mana ader RO/desalination plan kat sini..dahlah unmanned platform..so mmg hidup ala kadar jer lah..so nak buat satu kerja simple, boleh jadi keje besar sbb planning and weather dependent..

petangnya lambat skt balik sbb OIM (big boss) turun laut....dia kecoh pasal SD preparation very messy..ni yg susah kalau organization byk dgt diff department..byk benor interfaces..

Petang nasib baik dorang dah start cleaning the HEx tubes and continue work sampai 12pm..baguihlah tu, lagi cepat kitorang boleh start inspection..

dlm perjalanan pulang sempat aku layan VCD cite thailand..cun hero dia..hari ni kitorang sampai darat kol 7pmlebih...penat akak!!








Muka2 yang keletihan & kelaparan..


25th July 2009



Routine pagi yg sama bermula..hari ni lepas cross gangway, kitorang pi survey camner progress cleaning..dapat tahu material baru boleh lift petang nanti..hmmm, sabar jer lah..sbb cleaning is not under us, so kitorang takder control on this..hmm, hari ni terpaksa lah buat activity lain..so aku pun pergilah follow up and check some lines yang aku tak sure dari P&ID..and ikut other UT team survey a few vessels..terpaksalah line tracing dgn satu kwn..kat sini takleh jln sorang2 mesti ader buddy system..

then ikutlah TUV surveyor tu buat visual check kat tubes yang dorang dah bukak..menarik gak and this surveyor very good..orang Myanmar..byk dia share ilmu dgn kita..

petang ni sbb OIM (big boss) tak turun laut so petang kitorang balik rileks skt..takder tension..boat transfer pun okay walaupun ader swelling skt..disebabkan boat kitorang ader problem tali tersangkut kat propeller, so kena balik dgn boat lain..nasib baik captain tu pandai manuever..dlm boat layan cite sinetron Indon..

26th Jul 2009

Hari ni aku ditugaskan utk menjaga sorang lady engineer(KCA) yg baru 1st time dtg offshore..the trip for her is for operational familiarization..hmmm, ni yg aku takut bwk budak baru sbb safety wise..takutlah dia tak biasa...bila aku tanya senang mabuk tak, dia pulak ckp dia kat mana2 pun mabuk, mabuk darat, udara..laut lagilah..aku sudah risau bila dgr..so aku pun suruh dia amik sea sick pill..kang dibuatnya terbelahak dlm boat kang susah pulak..satu boat pulak kang muntah2 berjangkit..hehehe


Alhamdullillah kitorang sampai ..tapi weather pulak dah start picking up..OIM ader turun pulak tu..dia muka punyalah serius sbb risau keselamatan suma crew..captain boat cuba lah nak manuever to approaching site, hmmm tak berjaya sbb swell kuat sgt camput angin kuat giler..nasib baik aku dok kat luar, kalau tak mahu pening kepala..cuba2 approach tak dapat..last2 sampai sejam lebih kitorang dok iddyling kat tgh2 cuba carik pot..finally dapat gak transfer although kuat lah goyang..hero mah (kata diorang)..aku +KCA ni mmg last one lah sbb OIM suruh lelaki yang pergi dulu..mulut aku mmg kumat kamit dok baca doa...lega bila budak KCA tu ok...sampai aku hand over dia kat team lead, and minum skt..tah naper dah camtu jadik lapar lak..


Sampai kat site, aku surveylah bila team nak buat inspection..cantek dorang kata boleh start petang sbb pagi nak load out and setup ni..pagi ni sempatlah witness abseiller check exhaust system..punyalah mega structure..tinggi tu..lelah aku dibuatnya naik turun tangga..

So, bila start jer IRIS activity, kita pun sama menyibuk kat situ..snap lah apa2 yg patut, lepas jer habis satu tube, buat the next one ..tup2 black-out..computer screen gelap jer..siasat2 lah rupanya power trip..ni mesti kes org deck bwh guna high voltage equipment ni..sudah!!


dipendekkan cerita, sampailah panggilan utk daily tripper nak balik..power trip problem masih belum selesai..so akak balik dululah..kang aku takder tempat nak tido pulak..petang ni nak buiat boat transfer punyalah lama..sampai beralih dari kanan ker kiri boat..
petang mmg terzzzz dlm boat.. letih beb..