Thursday, December 30, 2010

Alhamdulillah Allah Panjangkan Umur.....

We had a small humble celebration (sesama kita jer) on the 29th Dec..saja suka2 makan kek..actually budak2 yg byk excited coz bab2 tiup lilin and makan kek dorang memanglah suker...
So, lepaih pulun dua2 orang tu berendam dalam kolam renang, we all singgah ker warung kek and lepaih maghrib..kita pun nyanyi2 lah sikit..
sukanya hati akak dpt makan kek sebab 1-2 hari yg lepas mmg teringin makan kek icing nih..dapat pulak perisa blueberry..my favourite..
so, ni lah dia kenang kenangan sambut hari jadi di Miri kami sekeluarga...thanks hubby cayang coz sudi belikan kek & hadiah..akak memang suka..moga di limpahkan rezeki supaya bole belikan present lagi ye..hik..hik..












2 budak macam yang suka tiup lilin..




huby siap pakai kain pelikat..


mesin urut yang sangat berjasa..maklumlah kaki selalu lenguh2..thanks darling..


yehu!!..present tambahan..smlm baru dapat huby beli travel gi KL..I Like!!




Tak lupa hadiah utk anak2 kesayangan dia..all the way from KL

Monday, December 20, 2010

Daddy & Kids Bonding Time!!

Last Friday ader Work Hard Play Hard..ala kira2 keje setengah hari for puak yg kerja dgn Shell Miri nih..konon2 reward for the staff sekali sebulan setelah penat berkerja..huk aloh!!
So, since kita takleh join kita nye department akitiviti -archery (takot terstretch urat2 yg takder kena mengena ..terberanak awal lak nanti!!..)..so I decided to do window shopping!! hiii bestnyer shopping/window shopping tanpa gangguan budak2 tu..
Saya dgn jayanya menyerah tugas babysitting pada paknya yg ader aktiviti bowling dgn kengkwan department dia...ni kes2 nak abiskan budget sebelum akhir tahun..member nyer dept siap buat t-shirt lagi..cet!!
So, lepaih solat Jumaat, akak pun memerdekakan diri pergi ke Parkson (gedung favouriteku)..sementara hubby & kids went for their lunch & bowling session..actually dlm satu bangunan jer..sementara akak cuci2 mata kat kaunter2 dan kedai2 tertentu...mereka bertiga kira 2 bonding time lah sambil main bowling....give chance to the dad..sometimes it is important for the dad utk spend time with the kids..tapi sah konfirm org ingat bukan anak dia sbb takder resemblance langsung..
Apa2 pun we all semua balik kepenatan malam tu..dinner di taja oleh ayah di Pizza Hut..yeahh!!


Tak sangka menang dpt no 2 bowling competition..yeah, boley mkn steamboat!!


Ader gaya ker dak baling bola bowling tu??



2 adik beradik yg selalu gaduh baik semula..


Haikal's Favourite Pose!!



Wednesday, December 8, 2010

Chef Biskut!! Sekejap Ada Sekejap Takder...

Last time during Ramadhan, alhamdulillah akak berjaya puasa penuh meskipun pening lalat dok mabuk sickness..ni suma orang tu punya pasal..tapi alhamdulillah rezeki yang Allah beri..
Oleh kerana bulan yg mulia, dan seorang tu nak cari pahala lebih..ditambah dgn dia kesian kot tgk akak dok tertonggeng2 kat dapur tu dok masak dgn perut makin kembang..so dgn tak di sangka member yg tek pernah pegang senduk telah mengofferkan dirinya memasak utk berbuka...
Rasa mcm tak percaya jer bila dia kata okey nak tulong masak..wah2 akak apa lagi dok jadi mandur jer bgtau camner nak masak...Syukorrr..
Tapi lepaih bulan puasa, ingatkan boley lah ader org sesekali nak volunteer..tapi takderlah pulak akak dgr dia mengofferkan diri lagi..nak buat cam no hah??


Btw, Nak tgk chef biskut tu?



Nasib baik pakai apron..kalu tidak abihlah perisa tambahan masuk dlm masakan..hehehe

Monday, December 6, 2010

Ultraman Jadian..

Public holiday today..so life pace memang slow today..ditambah dgn cuaca ala2 sejuk dan lembap..suma dlm mood tidur..especially akak yang jadi mak buyong ni..lately tidur mmg aktiviti yang paling nek'mat!!

found this masa clean up all the trash in the laptop..dah dok bersawang blog ni tak der update..sekali jumpa lak ultraman jadian nih...


tak caya!? tengoklah ni..













Monday, November 8, 2010

Duk..Dak..Duk..Dak..Akhirnya Light at the End of the Tunnel

Kadang2 hidup ni penuh dgn cabaran dan persimpangan..sampai satu simpang, cukup masa kita akan take the next turn or maybe decide to just go straight..



Akak ni rasa semakin tua lah..lately sejak merantau kat negeri orang dah sampai 8 tahun ++ rasa cam nak amik angin baru lak..(gatal betul aku ni)..

Tapi kalau you asyik dalam comfort zone buat benda /kerja yang sama year in year out pun bole mati kering weh....bila tgk kengkawan lain grab exciting new challenges, dpt promotion..rasa nak gak jadi cam dorang.....kadang2 weekend tu dok rumah dgn anak2 terkenang camno lah agaknya kalau we all dok tempat lain...buat keje lain hehhehe



I's not that Miri is not a nice place, NOO..sgt bahagia dan centa makcik dgn tempat nih sbb ni lah tempat suka duka menangis akak laki bini membesarkan anak2.. not to mention tempat kitorang (husband & wife) berjumpa dan berkenalan sampailah beranak pinak ..tapi..after a while kaki dan badan ni terasa gatal nak cari opportunity yang lain utk lebih mengasah otak yg slowly nak berkarat ni..ces..konon adventure!!

Plan last year nak berhijarah ke bumi Ambia tak jadik coz hubby dah merajuk jer nak accept offer company tu coz gaji dia considered kecik and recruitment process dia lembap nak mampos....so akak pk terpaksa kita lak cuba2 nasib...sementalahan window aku dalam sistem nak buka next year..



So since early this year, akak telah meyusun strategi membuka lembaran baru..slow2 approach boss besar on this idea..of course dia cam biasalah..up to me to drive the whole thing..bukannya dia kesah pun pasal kitorang ni..janji tahun depan dia nak balik country dia....



So Q2 lepas, akak dah start tanya kat sumber2 yang menbolehkan haku melebarkan sayap...



Indication pertama : "Ok, we will include you in the staff deployment list for next year"..bunyi cam barang jer boleh deploy..deploy..cam bunyi nak deploy safety life boat jer..



Indication ke dua (selepas beberapa ketika): ".............................." sonyap jer..



Indication ke tiga: "Since 2009 transition, every job vacancies will be advertise in MOR to give equal opportunity to all qualified candidates"...hmm..takpe..takpe..mcm haku tak tahu its a managed process..kata2 ajer equal oppotunity to all, tapi selalu dah ader preferred candidate pon..takpe..cubalah follow the system..



Indication ke empat: " ..................." sonyap yoooo jugak..



Indication ke lima: "Pls sms me your no. to give you quick update"...ish berdebar lak rasa..apa cite ek..



Indication terkini: " Good news, you will be joining us, in KL..the details is currently being worked out".....since member ni tgh conference, takleh tanya lebih2..dia kata we will keep in touch...



Wah...Alhamdulillah..rasa gumbira hati makcik..some good indication yang kami sekeluarga akan memulakan lembaran baru di sana..Minta dipermudahkan Allah hendaknya..Amin..

Sunday, November 7, 2010

Mari Mengecat Rumah!!

Inilah hasil project terbaru we all sekeluarga..although 80% out of it was done by of course my muscle man..hubby a.k.a. Mohd Rafie..hehehhe
tah apa tah mimpi org tua tu nak mengecat rumah tetiba lepas beraya ke rumah org last month..so member pun gigih i melawat hardware store n painting shops keliling miri..
Hasilnya..tara!!!
Punyalah bangga member mengecat rumah sendiri..pueh hati pakcik ko!!





Bilik Jaja..the princess...


















Close -up..2-tone you..akak nye idea..y putih line kat tgh2 kes malas nak touch up lepas cabut divider tape..nampak lawa ak bila ader border between the 2 colors...


Close-up, 2 tone color kat bilik Jaja...cantek ah!!

Next..our master bed room lak..kena kumpul duit for next phase..hehehhe

Tuesday, November 2, 2010

Bunga Bunga Berkembangan (2)

As usual..koleksi pokok2 orkid hubby yan sedang berkembang mekar...this entry is dedicated to him to appreciate his sweat n effort utk mencantikkan rumah kami..rajin2 lai ye yang...biarlah akak masak kat dapur jer..tak kuasa nak berkebun...perut mengah!!
























Saturday, October 30, 2010

Year End Kindy's Concert 2010




Date: 30/10/10

Venue: Eastwood Valley Golf & Country Club, Miri

Yesterday was the best inaugural event for our family..out first kids' school concert..as a young parents (kononlah young), this is the first concert yang kami attend..of course mak pak mmg excited...budak2 has been making preparation/practices since a month ago...so now it's time to celebrate...



The event started at around 10am..so, after make up and dress-up, budak2 dah sedia..and the interesting part the emcee & kids yang jadi main player..(running the whole show) of course with the teachers' guidance/control lah..

Acara di mulakan dgn opening acts from the 2 little cute M.C, then followed by doa by ustaz cilik (their friends jugaklah)..then ada poem recital, dancing act "Nobody" song, followed by a performance of musical instrument by of course the young & bright kids..then ader a few nasyid songs..di selang seli with video montage slide shows by the cikgu sementara budak2 tukar baju..

Paling best, the ending act was a dance lagu 'Cindai' where budak2 was dancing and having their great time..mak pak budak2 yg over sampai dok kat bwh betul2 depan stage nak amik gambar/video..

Last but not least was the graduation for kids yang akan melangkah ke tahun 1 next year..masing2 dgn jubah n topi..and presentation of the trophies for the best performers..my Jaja won the "best reader" in her category...Alhamdulillah..



Hopefully this will be a good beginning for a more and more fun and memorable event to come...





video




video

Thursday, October 21, 2010

Selamat Ulang Tahun Anakku..

Date 16th Oct 2010..

Haikal's Birthday 2nd Oct..tapi because hari tu ader company dinner, and the following weeks ader jer kerja and pergi business trip, maka sambutan pun terpaksa di postponed ker tarikh di atas..tu pun anakku yg sorang ni dok tanya bila nak buat birthday dia..kesian gak akak dgr sbb birthday dia we all takder buat sambutan mkn2 ajak kengkawan before this..cuma sambut within family jer...so this time around, we decided to give him a treat..siap si kakak Jaja buat list jemput kengkawan dorang..hmm..

This year tah macam mana boley semangat lak nak masak2 for the above event..padahal nak ikutkan dgn perut besarku, mmg tak larats!..tapi because last time catering pun food cam kureng skt rasanya, akak decided msk sendirilah..mujur ader pembantuku yg bersemangat sama tolong kat dapur...kiranya dia buat 60% out of the whole work...syukur...ada sorang hamba Allah ni tolong..

Menu : Nasi ayam, ayam goreng rempah, beehoon sup & bergedil, spaghetti, desert honey dew + susu cair & buahan campuran, air hijau special..and kudapan: keropok sayur..

Alhamdulillah, everything went well..Haikal, Jaja and their friends really enjoyed themselves..and of course gembira dpt hadiah dari kengkawan..
So Mak Long & family kat sana..enjoy the photos!!









Tuesday, October 12, 2010

Centennial Dinner -Sempena 100 Yrs Shell Ops in Miri

Date: 2/10/2010

Acara kali ni julung2 kali diadakan oleh company tempat akak bekerja..ingatkan takder celebration sbb earlier prelude celebration a couple of months tah apa2 tah ..setakat buat kat foyer and lobby area and staff di bagi makan muffins and kuih kuih jer..

Tapi 2nd ceremony of celebration kali ni am impressed beb...tak sangka AJK yg organize benda ni dapat men"justify" to management boleh jemput artis bagai..kalau tidak memang takdelah..nama jer work in multinational company, tapi bab2 celebration or recognition ni kalau boleh they will try to keep it to the minimum..cost savinglah katakan..dah berzaman2 this external company buat untung hasil bahan mineral dari Bumi Malaysia ni tapi kalau dah dasar bangsa pe*%&$$#%h" tu, sampai mana pun masih dorang nak untung berlipat ganda punya...untung we have good NOC yang control depa2 ni..
All in all, memang grand lah together will all the artiste troup booked all the way dari KL..MC malam tu is Stephanie Chai and a DJ from Mix FM (if not mistaken)..

So, kebetulan hari tu birthday my son, so kira tumpang skali lah ni..we decided to postponed the birthday celebration to another weekend..
So, Mak long & the rest, enjoy the pic(s).


Custom made cake..


Pertunjukan 10 minute bunga api ..dengar cite habis berjuta gaklah..






























Versi lain kek 100 tahun anniversary...



Ferhad siap ckp pusing Miri 20min jer habis..



Short comedy sitkom from "Comedy Court"



Clows & fire spectaculars --penyeri majlis






Artis malaysia..Noryn..not bad English dia..



Band..tah tak tahu nama..







Our round table